Cipuri inteligente incorporate in tichete

26 octombrie 2005

Sursa: Romania Libera   |   D. Radulescu

Casele de bilete de la stadioane ar putea disparea

Spectatorii la meciurile Politehnicii Timisoara au acces la stadionul "Dan Paltinisanu" cu ajutorul unor cipuri inteligente plasate in bilete sau tichetele de abonament, gratie unei solutii bazate pe tehnologia RFID (Radio-Frequency Identification) Mifare.

"In vederea manipularii fara probleme a intrarii spectatorilor la meciurile de fotbal, stadioanele necesita control de securitate de nivel inalt pentru toate intrarile sau cel putin pentru acelea care sunt critice precum zonele de acces pentru grupurile de suporteri, a aratat Ioan Mang, director general al companiei oradene DecIT, cea care a realizat respectivul sistemul de acces. Dar, in acelasi timp, trebuie garantat ca doar vizitatorii cu tichet valid au acces la stadion. Echipamentele cu fiabilitate ridicata, care sunt si rapide si usor de utilizat, constituie astfel un aspect esential". Sistemul de ticketing cuprinde cipuri pentru acces si terminale de citire care opereaza in tehnologia Mifare dezvoltata de Royal Philips Electronics, iar portile de acces sunt fabricate de liderul mondial KABA.

Un sistem asemanator, dar nu la fel de extins ca cel de la Timisoara, a fost implementat de FC Koln, al carui stadion se afla in pregatirile pentru Mondialele de fotbal din 2006. "Tehnologia folosita permite extinderi ulterioare, putand fi implementata si modalitatea de acces cu bilete electronice memorate in telefonul mobil sau ceasul de mana - a precizat Ioan Mang. Poate ca, peste cativa ani, accesul in stadioanele de fotbal se va putea face doar indreptand telefonul mobil sau ceasul catre poarta de acces".

Compania oradeana, infiintata in 1991, a realizat anul trecut prima solutie RFID de acces din Romania, la partia de schi din Suior (Maramures). Solutia de ticketing dezvoltata de DecIT este aplicabila si in cazul strandurilor sau al zonelor de agrement, tichetele putand fi programate pentru una sau mai multe intrari, in functie de solicitarea clientului.

inapoi la lista articolelor